Een zonnepaneel kan een eindeloze stroomvoorziening leveren om elektronische apparaten zoals telefoons, computers, lampen, luidsprekers en koptelefoons op te laden voor een compleet huishouden. Een zonnepaneel met accu is perfect om mee te nemen op reis, te gebruiken op boten of te gebruiken in bijvoorbeeld tuinhuisjes. Ben jij op zoek naar een zonnepaneel met accu voor op de boot? In dit artikel lees je alles wat je moet weten!
Zonne-energie voor de boot
Vergelijkbaar als bij een camper. Zolang je er geen koelkast op zet of andere zware apparaten zoals een waterkoker, wasmachine of fornuis, moet een klein zonnepaneeltje van 20 watt met een bedieningspaneel en een accu van 12 volt de hele zomer prima werken op een boot. Zelfs bij bewolkt weer en gedurende de hele winter is de opbrengst van een paneel van 100 watt veel meer dan die van een paneel van 50 watt en toch kost het niet aanzienlijk meer. Het eerste advies is dan ook om een 100W zonnelader systeem aan te schaffen wanneer je op zoek gaat naar zonnepanelen voor op de boot.
De voordelen van een zonnepaneel op de boot
Aan zonnepanelen met accu op de boot zitten verschillende voordelen verbonden. Welke dit precies zijn, lees je hieronder.
Overal op aarde elektriciteit beschikbaar
De mogelijkheid om je eigen stroom te produceren waar en wanneer je maar wilt is zonder twijfel het belangrijkste voordeel van zonnepanelen op een boot. Je hebt alleen een plek nodig die veel direct zonlicht krijgt. Met de geproduceerde zonne-energie kun je allerlei apparaten en goederen van stroom voorzien. Denk aan het installeren van iets als een koelkastje of het gebruik van je smartphone als navigatiesysteem tijdens het varen. Bij het kiezen van een paneel met genoeg vermogen is het gebruikelijk om slechts een bescheiden lichtopbrengst nodig te hebben. Zelfs als de zon niet de hele dag continu schijnt of de temperatuur erg hoog is, is het mogelijk om energie op te wekken met licht van het hele zonnespectrum.
Eenvoudig te bedienen
Het gebruik van een zonnepaneel met 12 volt en 100 watt is eenvoudig. Nadat je het zonnepaneel hebt bevestigd op een plek die voldoende zonlicht krijgt, kan het verzamelde zonlicht met behulp van een omvormer worden omgezet in bruikbare energie en vervolgens worden opgeslagen in de accu. De door het zonnepaneel opgewekte energie kan worden gebruikt voor het voeden van de apparaten op je boot.
Handig klein en opvouwbaar
Veel 12 volt zonnepanelen zijn opvouwbaar. Na gebruik kan het zonnepaneel dankzij deze eigenschap worden opgevouwen tot een compact pakketje Dit is een heel handige oplossing, vooral als er bijvoorbeeld maar weinig ruimte beschikbaar is op je boot.
Gunstig voor het milieu
Zonnepanelen zijn uiteraard beter voor het milieu dan veel van de meer conventionele methoden die gebruikt worden om stroom op te wekken. Zonne-energie is niet alleen een eindeloze energiebron, maar ook een milieuvriendelijke. Als je zonne-energie gebruikt door zonnepanelen te installeren op je boot, draag je je steentje bij aan de bescherming van de natuur. Nu is dit misschien nog op relatief kleine schaal, maar in de toekomst zullen we panelen zeker op veel grotere schaal gebruiken dan nu.
Geef minder uit aan energie
Ook al is de aanschaf van een enkel zonnepaneel met 12 volt een kleinere financiële verplichting dan het installeren van een hele serie zonnecellen op het dak, de totale kosten kunnen nog steeds behoorlijk oplopen. Vooral als je kiest voor panelen die zijn uitgerust met een hoogwaardige accu. Het geleidelijke rendement dat je krijgt met deze verplaatsbare panelen is een van de vele aantrekkelijke eigenschappen van de panelen. Dit komt door het feit dat aanzienlijke bedragen kunnen worden bespaard op elektriciteit. Als je vaak met de boot reist en een zonnepaneel gebruikt dat op 12 volt werkt, bespaar je al snel een aanzienlijke hoeveelheid energie.
Zonnepanelen op de boot op een bewolkte dag
Je vraagt je misschien af of de zonnepanelen op de boot ondanks het bewolkte weer nog steeds elektriciteit leveren. Er is geen onderscheid tussen zonnepanelen en daglichtpanelen, want beide soorten panelen zijn uit dezelfde soort zonnecellen opgebouwd. Het is niet juist dat er cellen zijn die zich bij daglicht beter presenteren. Hoewel het waar is dat er een verschil is in de kwaliteit van de cellen zelf, waardoor de opbrengst groter of kleiner kan zijn, is het niet waar dat er cellen zijn die zich beter presenteren. Goede zonnepanelen zijn gemaakt van klasse A zonnecellen die overdag eigenlijk altijd energie op zullen wekken, ongeacht of ze direct zonlicht worden blootgesteld.
De term “zonnepaneel” komt voort uit de werking die in het paneel plaatsvindt en die bekend staat als het fotovoltaïsch effect. Dit effect bestaat uit niets anders dan de omzetting van zonnestraling in bruikbare energie. De zon is de natuurlijke bron van al het licht, zelfs het licht dat mensen zien als er wolken aan de hemel hangen. Als er bewolking is, produceren de zonnepanelen nog steeds energie, maar ze produceren meer energie als de zon schijnt.
Zonnepanelen van glas of zonnepanelen van flexibel materiaal voor mijn boot?
De toplaag van ETFE op flexibele zonnepanelen maakt ze erg aantrekkelijk, helpt het gewicht laag te houden en draagt bij aan een levensduur tot tien jaar. In vergelijking met glazen panelen hebben deze panelen echter een aantal belangrijke nadelen. Ze zijn duurder, ze worden vroegtijdig warm, waardoor de opbrengst afneemt, en hoewel ze een levensduur hebben van maximaal tien jaar, is dat nog steeds aanzienlijk minder dan de meer dan 25 jaar die glazen zonnepanelen meegaan. Daarom is het aan te raden om glazen panelen te installeren als je de capaciteit hebt op je boot. Als je beperkingen hebt wat betreft gewicht en/of de hoogte, of als je moet werken met een oppervlak dat afloopt, dan zijn flexibele panelen het ideale antwoord voor jou. In alle andere omstandigheden zal een zonnepaneel van glas je beter van dienst zijn.
Het aantal zonnepanelen op de boot
De meest belangrijke vraag is hoeveel stroom je denkt nodig te hebben aan boord van de boot als je gaat kijken naar het aantal zonnepanelen op de boot. Hoeveel denk je nodig te hebben? Van welke apparatuur maak je op de boot gebruik en gedurende hoeveel uur per dag? Dit zijn de meest essentiële overwegingen die je moet maken voordat je tot aanschaf van zonnepanelen overgaat. Als je een koelkast of stuurautomaat aan boord hebt, zijn dat vaak de grootste verbruikers van elektriciteit.
De volgende vraag die je jezelf moet stellen is of je al je energieverbruik via de panelen wilt opwekken, zoals bijvoorbeeld voor lange tochten of een ligplaats waar je geen toegang hebt tot walstroom, of dat je vooral een paar dagen langer op het water wilt kunnen doorbrengen. In het tweede scenario kun je wegkomen met een kleiner aantal panelen. Een ander punt waar je aan moet denken is de grootte en het aantal zonnepanelen. Er zijn twee primaire soorten zonnepanelen, die elk een ander soort zonnecel gebruiken. Zowel mono- als poly-zonnecellen kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën: dunne film en kristallijn. De monochrome variant is de enige die volledig zwart is en een fijnere korrel heeft. Hierdoor wordt de grootste hoeveelheid licht geabsorbeerd.
Het gebruik van zonnepanelen op de boot
Met zonnepanelen alleen kom je er natuurlijk niet. Je hebt naast de zonnepanelen namelijk nog andere onderdelen nodig voor een volledig functionele stroomvoorziening via zonnepanelen. Denk hierbij aan materialen voor montage, laadregelaars en een accu.
Controleer altijd of de zonnepanelen op de boot goed gemonteerd zijn. Het is essentieel om gebruik te maken van een regelaar, ook wel laadregelaar genoemd, om de stroom van het zonnepaneel naar de accu te leiden. Dit garandeert ook dat een bepaalde hoeveelheid stroom wordt opgewekt uit het licht dat wordt gebruikt. Let erop dat een degelijke regelaar de intensiteit van het licht kan verhogen en de energieopbrengst constant kan houden, zelfs als het buiten mistig is.
De prijs van zonnepanelen met accu voor de boot
In vergelijking met een zonnesysteem dat aan het net gekoppeld is, komt een zonnesysteem met accu’s met een hoger prijskaartje. Dit komt doordat je voor de accu (bijvoorbeeld een Lithium accu) een extra bedrag moet betalen. Natirum accu’s voor zonnepanelen zijn een alternatief. Een autonoom systeem heeft een prijskaartje van 800 euro en vereist een jaarlijkse uitgave van ongeveer 100 wattpiek. Hoeveel watt? Dat komt neer op ongeveer een euro per kilowattuur als je jaarlijkse productie veertig kilowattuur aan stroom bedraagt. In dit cijfer is rekening gehouden met de onderhoudsuitgaven. De kosten van het installeren van zonnepanelen op een boot zijn variabel, afhankelijk van de opties die je kiest.
Zonnepanelen op de boot kiezen
Het kopen van iets nieuws voor je huis is natuurlijk altijd leuk. Zelf kan ik echt uitkijken naar de postbode als het pakketje er nog niet is. Ik weet inmiddels hoe laat hij voor de deur staat. Dan zorg ik echt wel dat ik er ben om het aan te pakken, direct de keuken in te gaan voor een vlijmscherp mes, de doos open te trekken en de inhoud te bewonderen. Lang duurt dat niet en na wat gepriegel met het openmaken van het doosje (netjes uitpakken en de verpakking heel laten) kan ik mijn nieuwe aankoop eindelijk aanschouwen ;-). Met een zonnepaneel met accu heb je altijd en overal gratis stroom. Zo ben je vrijer en verdien je ze snel terug!Vind de beste deal
Wil je direct de mooie Accu zonnepanelen aanbiedingen zien en geen deal missen? Bekijk hier snel en simpel alle actuele sales op een rij ► Dat scheelt je tijd en dan wordt het Accu zonnepanelen pakketje lekker makkelijk bezorgd!Betrouwbaar kopen
Bij het online kopen is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard de beste prijs belangrijk. Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel, gratis leveren en ze echt op voorraad hebben:Externe bronnen:
Bekijk de boot zonnepaneel sale aanbiedingen ?