Zonnepanelen en accu’s worden op de huidige markt steeds gewoner op boten. Het mag geen verrassing zijn dat het hebben van zonnepanelen op de boot extra onafhankelijkheid geeft tijdens het varen. Daardoor zit je eigenlijk nooit zonder elektriciteit en ben je totaal niet afhankelijk van walstroom. De ultraviolette straling van de zon wordt bij zonnepanelen met een lithium accu gebruikt om de energie op te wekken, die onmiddellijk kan worden gebruikt of kan worden opgeslagen voor gebruik op een later tijdstip. In dit artikel bespreken we onder andere de voordelen van het installeren van zonnepanelen met een lithium accu op boten, evenals de voordelen van een lithium accu zelf.
Een zonnepaneel wordt ook wel een PV-paneel genoemd
Wanneer je zonnepanelen op een boot gaat installeren, is het handig om te weten wat voor zonnepanelen er precies zijn. Het is niet voor iedereen duidelijk wat een PV-paneel nu precies is. Daarnaast weten mensen ook niet altijd wat het verschil is tussen een PV-paneel en een zonnepaneel en of er überhaupt wel een verschil is. PV-panelen zijn echter gewoon een andere naam voor zonnepanelen in hun technische vorm. De term “photovoltaic” komt uit het Engels en is een afkorting die staat voor licht en stroom. Dit laat gelijk zien wat een zonnepaneel doet: het zet licht van de zon om in bruikbare stroom.
De voordelen van het installeren van zonnepanelen op de boot
Zonne-energie is perfect voor langere vaartochten, omdat het de kans verkleint dat je naar de haven moet terugkeren. Hierdoor kun je een stuk eenvoudiger de nacht op het open water doorbrengen. De tijd die je op het water kunt doorbrengen voordat je je zorgen hoeft te maken dat de accu overmatig leeg raakt, wordt drie tot vier keer zo lang. Zonne-energie is daarnaast niet alleen goed voor het milieu, maar ook zeer duurzaam en kost niets eigenlijk om te verbruiken.
Wat is beter: traditionele of flexibele zonnepanelen?
Zonnepanelen die hard zijn en zonnepanelen die flexibel zijn kunnen allebei op een boot gemonteerd worden. Silicium is het materiaal waaruit de fotovoltaïsche cellen bestaan waaruit een traditioneel zonnepaneel is opgebouwd. Je kunt onderscheid maken tussen polykristallijne silicium zonnecellen en monokristallijne silicium zonnecellen. Traditionele zonnepanelen staan voornamelijk bekend om hun hoge energieomzettingssnelheid, wat betekent dat ze een aanzienlijke hoeveelheid zonnestraling kunnen omzetten in elektriciteit.
Zowel monokristallijne als polykristallijne zonnepanelen verschillen niet veel van elkaar qua rendement en opbrengst. Het voornaamste onderscheid ligt namelijk in het uiterlijk. Monokristallijne zonnepanelen hebben een tint die bijna volledig zwart is en een textuur die gelijkmatiger is. Door hun lage gewicht en hun vermogen om zich aan te passen aan allerlei vormen zijn flexibele zonnepanelen eenvoudiger te installeren en te vervoeren. Bovendien kunnen ze overlopen worden, zijn ze minder breekbaar, veiliger en esthetischer.
Kiezen voor de juiste laadregelaar
Als je zonnepanelen op de boot laat plaatsen, kun je de accu’s laden met behulp van PWM- of MPPT-laadregelaars. Welke laadregelaar je het beste kunt kiezen, is afhankelijk van de omstandigheden. Pulse Width Modulation is waar de letters PWM in de afkorting voor staan. Deze regelaars hebben een laag prijspunt, een ingebouwde temperatuursensor en een beveiliging tegen overbelasting. Een MPPT-regelaar, ook wel Maximum Power Point Tracker genoemd, is een complexer en dus duurder apparaat. Hij kan bijvoorbeeld de ingangsspanning van het zonnepaneel veranderen. Het is aan te bevelen om een MPPT-regelaar te gebruiken voor grote systemen, vooral als er sprake is van een serieschakeling. Dit geldt vooral als er meerdere serieschakelingen zijn. Heb je een bescheiden systeem met één paneel dat tot ruwweg 120W kan produceren? Dan is een PWM-regelaar een fantastische optie.
Waarom kiezen voor zonnepanelen in combinatie met een lithium accu?
Er bestaan veel mythen en legenden rond lithium accu’s. Deze gaan voornamelijk over de risico’s, de dure kosten en andere aspecten. Maar op dezelfde manier als AIS ooit werd beschouwd als een overbodig stukje schijnveiligheid, zijn lithium-ion accu’s een essentieel onderdeel geworden van de huidige watersporten waaraan veel mensen deelnemen. Hieronder zullen wij het gebruik van lithium accu’s even voor je toelichten.
Voor welke toepassingen zijn lithium-ion accu’s het meest geschikt?
De optimale toepassing voor lithium-ion accu’s is als back-up of als service-accu. Deze accu’s lopen de meeste schade op door inconsistent gebruik, omdat ze het vaakst worden ontladen en weer worden opgeladen. Ze zijn niet ideaal voor gebruik als startaccu of boegschroefaccu omdat ze slechts korte tijd een hoge stroom hoeven te leveren voordat ze voor langere tijd worden opgeborgen. Een lithium accu kan daar nauwelijks aan bijdragen.
Verschillende soorten lithium accu’s
De lithiumkobaltoxide (LiCoO2) en lithium ijzer fosfaat batterijen (LiFePO4 of LFP) worden beschouwd als twee soorten lithium accu’s. De eerste vorm wordt het meest gebruikt. LiFePO4, dat in 1996 voor het eerst werd ontdekt als kathodemateriaal voor lithium batterijen die oplaadbaar zijn, bezit een aantal gunstige eigenschappen. Zo kunnen LiFePO4 cellen, in vergelijking met LiCoO2 cellen, zichzelf snel opladen zonder oververhit te raken, waardoor ze een aanzienlijk veiliger optie zijn. Allebei de verschillende soorten lithium ion accu’s hebben hun eigen unieke lader nodig. Omdat de batterij zelf aangeeft welk type het is, kun je gemakkelijk bepalen welke lader nodig is. Als je je lithium accu wilt opladen, moet je de juiste lader gebruiken. Doe je dat niet, dan is dat niet goed voor de accu en zal je accu minder lang meegaan dan anders het geval zou zijn geweest. Bovendien zal de capaciteit van de accu afnemen, wat je waarschijnlijk ook graag wilt voorkomen.
De vele positieve aspecten van LiFePO4 of LFP accu’s
Je kunt vanwege een aantal redenen beter kiezen voor LiFePO4 of LFP accu’s in combinatie met de zonnepanelen op jouw boot. Welke voordelen dit precies zijn, lees je hieronder.
Lange levensduur
De levensduur van lithium ijzer fosfaat accu’s is aanzienlijk langer dan die van andere typen. Hij varieert van 2.000 tot 5.000 cycli en kan enigszins worden verlengd door gefaseerd op te laden in plaats van in één keer volledig op te laden. Volgens de bevindingen van verschillende onderzoeken behoudt dit type accu meer dan 75% van zijn capaciteit, zelfs na 2000 cycli. Een loodzuuraccu daarentegen kan slechts 300 tot 500 keer worden opgeladen voordat hij niet meer gebruikt kan worden. De LPF heeft een veel langere verwachte levensduur, wat hierdoor wel resulteert in een aanzienlijk hogere aanschafprijs. Desalniettemin zal deze investering zich na verloop van tijd ruimschoots terugbetalen.
Snel opladen
Omdat hij zo’n lage inwendige weerstand heeft, kan een LFP accu zeer snel en effectief worden opgeladen. In tegenstelling tot een loodzuuraccu gaat er bijna niets van de stroom verloren en kan de hele stroomtoevoer gewoon worden opgenomen.
Veilig te gebruiken
LiFePO4 accu’s staan bekend om hun hoge veiligheidsniveau en het ontbreken van onderhoudsvereisten vanwege hun gesloten architectuur. Ze zijn ook in staat sterke stromen af te geven en te absorberen en zijn behoorlijk bestand tegen de gevolgen van mechanisch trauma. Bovendien is LiFePO4 een stof die niet brandbaar en niet giftig is en geen potentieel schadelijke emissies afgeeft.
Gemakkelijk tussendoor laden
Sulfatering is iets dat kan gebeuren met loodzuuraccu’s als ze langere tijd worden opgeslagen als ze maar half zijn opgeladen of helemaal leeg zijn. Hierdoor worden ze uiteindelijk onbruikbaar. De LFP accu’s hoeven daarentegen niet volledig opgeladen te worden voor gebruik. Sterker nog, als ze slechts gedeeltelijk worden opgeladen, wordt hun levensduur in zekere zin verbeterd.
Licht van gewicht
Nog een voordeel is het gewicht. LFP batterijen zijn tot ongeveer 70 procent lichter dan loodzuur batterijen. Dit is voornamelijk op een boot erg handig. Bovendien gebruiken ze tot 70% minder ruimte. Dit maakt de accu goed te gebruiken aan boord als de ruimte vaak beperkt is.
Wat zijn enkele nadelen van elektrisch varen?
Naast alle voordelen van zonnepanelen en een lithium accu, vraag je je misschien af of er ook nadelen verbonden zijn aan elektrisch varen. De nadelen worden hieronder besproken.
Prijs
Wat is de prijs van een zonnepaneel met accu? De kosten van lithiumbatterijen is iets dat veel mensen nog steeds als een van de belangrijkste nadelen beschouwen. De kosten van lithium accu’s liggen een stuk hoger dan die van loodaccu’s. Dat gezegd hebbende, zul je je daar als gebruiker pas op het moment van aankoop bewust van worden. De levensduur van loodaccu’s is aanzienlijk korter dan die van lithiumaccu’s. Bovendien heeft een lithium accu geen onderhoud nodig. Daarom zijn lithium accu’s op den duur het meest kosteneffectief in vergelijking met andere soorten accu’s.
Onzekerheid over veiligheid
Door het ontbreken van een Battery Management System (BMS) in oudere lithium Li-ion batterijen is de kans groter dat ze spontaan in brand vliegen bij hoge temperaturen of overmatig opladen. Natirum accu’s voor zonnepanelen zijn een alternatief.
De overgrote meerderheid van lithium batterijen die tegenwoordig op de markt zijn, zijn echter wel uitgerust met een BMS dat deze gegevens in real time controleert. Als het Battery Management System detecteert dat de temperatuur in de accu een onveilig niveau heeft bereikt, schakelt het systeem de stroomtoevoer naar de oververhitte cellen in de accu uit om schade te voorkomen. De lithiumbatterijen met de formule LiFePO4 zijn het meest betrouwbaar. Dit komt doordat de chemicaliën die gebruikt worden bij de productie van deze batterijen niet brandbaar zijn. Het is wel sterk aan te raden om de instructies bij je lithium batterij te lezen, zodat je kunt leren hoe je hem het beste kunt gebruiken en onderhouden.
Het kopen van iets nieuws voor je huis is natuurlijk altijd leuk. Zelf kan ik echt uitkijken naar de postbode als het pakketje er nog niet is. Ik weet inmiddels hoe laat hij voor de deur staat. Dan zorg ik echt wel dat ik er ben om het aan te pakken, direct de keuken in te gaan voor een vlijmscherp mes, de doos open te trekken en de inhoud te bewonderen. Lang duurt dat niet en na wat gepriegel met het openmaken van het doosje (netjes uitpakken en de verpakking heel laten) kan ik mijn nieuwe aankoop eindelijk aanschouwen ;-). Met een zonnepaneel met accu heb je altijd en overal gratis stroom. Zo ben je vrijer en verdien je ze snel terug!Vind de beste deal
Wil je direct de mooie Accu zonnepanelen aanbiedingen zien en geen deal missen? Bekijk hier snel en simpel alle actuele sales op een rij ► Dat scheelt je tijd en dan wordt het Accu zonnepanelen pakketje lekker makkelijk bezorgd!Betrouwbaar kopen
Bij het online kopen is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard de beste prijs belangrijk. Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel, gratis leveren en ze echt op voorraad hebben:Externe bronnen:
Bekijk de boot zonnepaneel sale aanbiedingen ?