Zonnepanelen boot

Zonnepanelen bootBekijk hier alle tips en de video voor de zonnepanelen boot voor altijd en overal gratis energie met mooie zonnepanelen op de boot!

Zonnepanelen boot

In deze video zonnepanelen boot zie en hoor je de aandachtspunten als je deze overweegt:

Bekijk hier de prijs van een vast zonnepaneel op de boot.

Zonnepanelen boot accu

Energie opwekken met zonnepanelen is 1 maar je moet de energie wel op een later moment kunnen gebruiken en daarom zijn accu’s noodzakelijk bij de zonnepanelen op een boot. Een zonnepaneel is een prima oplossing om zelf stroom te maken op plaatsen waar geen netspanning voorhanden is en om gewoon vrij te zijn in waar je bent gedurende langere tijd. Met zonne-energie kun je met de zonnepanelen één of meerdere accu’s opladen.

Zonnepanelen boot set

Een normale set bestaat uit:
1. een zonnepaneel of zonnepanelen
2. een automatische laadregelaar
3. weers-bestendige bekabeling (ook voor zeewater)
4. montage materiaal en instructie van deze componenten die op elkaar zijn afgestemd.

Opslaan energie zonnepanelen

zonnepaneel-op-boot
Je kiest voor een automatische laadregelaar die is afgestemd op de capaciteit van het zonnepaneel. Deze laadregelaar haalt de maximale opbrengst uit de zonnepanelen en beschermt daarnaast tegelijkertijd de accu. Hierdoor kan de laadstroom nooit te hoog worden. Dit is beter voor de levensduur van de accu. Je ziet het: het zonnepaneel op een boot zorgen ervoor dat je gratis en meer elektriciteit hebt aan boord. Dat komt altijd van pas voor je waterkoker, tv of wat anders.

Hoeveel zonnepanelen op de boot?

Zonnepanelen boot
Hoeveel zonnepanelen op de boot heb je nu eigenlijk nodig horen we wel eens en daarom zie je hieronder een veelvoorkomende situatie en rekenvoorbeeld. Nu lees je hoe zo’n set aangesloten moet worden en hoe het werkt.

Hoe werken zonnepanelen boot?

Je monteert de zonnepanelen op de boot en zo’n zonnepaneel is in een generator, die het zonlicht omzet in een elektrische laadstroom voor de accu’s (of accu). Daarbij is het slim een optimale opstelling te kiezen, waarbij je zoveel mogelijk zonlicht kunt opvangen. Als je de panelen in serie (dus niet parallel) schakelt is het gewenst om ze naast elkaar te plaatsen, en dan het liefst onder dezelfde opstellingshoek.

Zonnepanelen boot aansluiten

Op de achterzijde van het zonnepaneel zit een waterdichte aansluitdoos met 2 kabeltjes die zijn voorzien van een waterdichte connector. De kabels die je erbij krijgt kun je direct hierop aansluiten.

Laadregelaar

De zonnepanelen (of het zonnepaneel) laden de accu’s, waarbij de laadregelaar zorgt voor de juiste stroom en spanning. Dit laadproces verloopt handig automatisch en stopt uit zich zelf als de accu’s vol zijn. Bovendien beveiligt deze laadregelaar ook de accu’s, omdat hij voorkomt dat de accuspanning te laag kan worden als je teveel stroom verbruikt (door te veel te lang apparaten te gebruiken). Met een laadregelaar gaat je accu dus langer mee, terwijl hij de veiligheid van de gehele installatie verbetert. Deze is dus eigenlijk altijd erbij nodig.

Aansluiten laadregelaar

Die laadregelaar is aan de andere zijde van de kabel eenvoudig aan te sluiten en wordt vaak in de kajuit geplaatst en is meestal geschikt voor zowel 12 Volt als 24 Volt. Vaak is dit een mooi kastje met een afleesbaar display zodat je zelf kunt controleren of de zonnepanelen laadstroom leveren en hoe de toestand van je accu’s is. De kabels zijn belangrijk en moeten weerbestendig zijn, stevig worden vastgemaakt en op een handige plek de kajuit ingaan. Let hierbij op lekkage dus doorboor de kajuit het liefst onder een rand, afdakje of andere plaats waar in principe niet veel regenwater of opspattend water kan komen. Maar dat hoeft niet perse en je kunt ook een waterdichte doorvoer op het dak maken. Met de stevige connectors aan de kabels krijg je een betrouwbare elektrische verbinding tussen de zonnepanelen en de laadregelaar.

Plaatsen zonnepanelen boot

Je hebt vaak hoekstukjes (hoekspoilers en koppelspoilers) nodig om de panelen een beetje op hoogte te monteren zodat er wind onderdoor kan om het rendement te verhogen (door koeling gaat de opbrengst namelijk omhoog) en omdat een kajuit vaak niet helemaal vlak is. De connectoren en kastje onder het paneel zijn zo ook beter beschermd. Daarnaast krijg je er meestal UV-bestendige montagekit bij voor de doorvoeren die tevens bestand is tegen zout water.


Prijs zonnepaneel boot

De kosten van een zonnepaneel op de boot is afhankelijk van de grootte en soort.

Bekijk de boot zonnepaneel aanbiedingen >>No comments yet.

Geef een reactie