Beloopbare zonnepanelen

Zonnepanelen op de boot plaatsenBeloopbare zonnepanelen zijn makkelijk op een boot en de meeste mensen met een zeilboot willen een beloopbaar zonnepaneel op de kajuit!

Beloopbare zonnepanelen

Met beloopbare zonnepanelen blijft je dek toegankelijk voor het binnenhalen van de zeilen of ander werk waarbij je op de kajuit en dus op de zonnepanelen moet staan. En omdat je op de zonnepanelen kunt lopen hoef je de kostbare ruimte aan boord niet op te offeren, het is gewoon en-en. Hiermee bedoel ik dat je zowel gratis energie hebt van de zon als dat je kunt staan op de kajuit. Bij oude zonnepanelen kon je niet lopen op een zonnepaneel.

Lopen op zonnepanelen

Wat doet zo’n zonnepaneel waar je op kunt lopen? Een zonnepaneel is een paneel dat de zonneenergie omzet in elektriciteit. En die kun je vervolgens weer gebruiken voor je apparatuur aan boord. Zonnepanelen bevatten een groot aantal PV cellen. De zonnecel bestaat uit een aantal lagen en wanneer er licht op de zonnecel valt ontstaat er een spanningsverschil tussen beide lagen. Op het moment dat de positieve en de negatieve laag met elkaar in verbinding staan loopt er stroom. Een zonnecel is kort gezegd een zeer dun plakje materiaal (silicium) dat zonlicht omzet in gelijkstroom.

Soorten beloopbare zonnepanelen

Voor normale zonnecellen zijn er drie soorten silicium beschikbaar: monokristallijn silicium, polykristallijn silicium en amorf silicium. De laatste vorm, amorf silicium, bevat geen kristallen en hierdoor is deze minder breekbaar en kun je erop lopen. Dit materiaal wordt meestal toegepast in de zeer dunne zonnepanelen zoals bij rekenmachines. Dit materiaal is tevens het goedkoopst te verkrijgen, maar geeft tevens de minder rendabele cellen. De semi-flexibele zonnepanelen worden gebouwd met zonnecellen met monokristallijne cellen. Deze zonnecellen worden gemaakt uit een rond blok silicium dat uit slechts één kristal bestaat en zijn daardoor de duurste. Hun effectiviteit ligt dus iets lager.

Op zonnepaneel staan

Zonnepanelen benutten dus zonlicht of daglicht en die moeten dus boven op de kajuit liggen midden in de zon. Door de absorptie van fotonen in de zonnecellen ontstaat een elektrische spanning die gebruikt wordt om elektriciteit op te wekken. De beloopbare zonnepanelen worden in de watersport normaal gesproken aangesloten op een accu of een accubank om deze te voorzien van stroom. Met behulp van een voltregulator is dit systeem te beveiligen.

Capaciteit beloopbare zonnepanelen

De elektriciteitsopbrengst van de beloopbare zonnepanelen is het hoogst bij helder weer. De zonnecellen halen maximaal rendement als ze naar het zuiden gericht zijn. Zonnecellen zullen ook werken bij wat diffuus licht en hoeven dus geen volle zon te hebben. Diffuus licht is zonlicht dat de aarde niet direct be¬reikt, bijvoorbeeld wanneer het bewolkt is, maar wordt geabsorbeerd en weerspiegeld.


Prijs zonnepaneel boot

De kosten van een zonnepaneel op de boot is afhankelijk van de grootte en soort.

Bekijk de boot zonnepaneel aanbiedingen >>No comments yet.

Geef een reactie